All data i texten kommer från PlaymakerAI

Efter utskjutningen mot GAIS veckan innan var tongångarna inför matchen mot Norrköping att laget skulle komma upp i samma nivå för att fortsätta den goa känslan man fick därifrån. Det gick inte riktigt, just GAIS med alla de känslor och den urladdning både på planen och på läktaren är svår att återskapa överhuvudtaget, men kanske framför allt på en bortamatch utanför götet. Hur som helst, trots att Norrköping började i högt tempo och försökte få in en tidig boll, lite som vi brukar göra hemma, kunde vi rida ut stormen och till slut bärga en otroligt viktig 2-0 seger.

Ser man till xT över tid här ovan ser vi att trots att Norrköping såg bra ut initialt så skapade man inte överdrivet farliga chanser eller någon större belägring av vårat straffområde. Snarare tog vi över spelet efter 10-12 minuter och kunde avstyra deras förstapress på ett bra sätt, utan att det var klang och jubelföreställning med klapp-klappspel. Att ingen scoutat våra hörnor är också en gåta, för Oscar Petterssons hörnor mot bortre borde vara enkla att genomskåda vid det här laget, men Gustav Svensson fick tämligen omarkerad stå och bocka in 1-0.

Som kartan visar ovan så delar vi ganska broderligt på anfallen överlag, och ser man på ren statistik så är matchen jämn:

Det är egentligen värdena i ”Passningar”, ”Bollinnehav” och ”Varaktighet” som Norrköping sticker ut mer än vi, vilket inte är så konstigt sett tiöö hur vi ändrat vårat spel under senaste delen av säsongen. Frågan är om kommer vinna bollinnehavet någon mer match den här säsongen? Så länge vi vinner kommer jag inte klaga, men jag är tämligen säker på att tränare Billborn har något annat i kikaren vad gäller spelet överlag till kommande säsong.

Passningar till sista tredjedelen

Kartan ovanför visar hur vi tog oss till offensiv tredjedel, och som man ser är det inte mycket spel som sker via mittens rike just nu. Längre bollar från målvakt/backlinje ut på kant/korridorer där vi genom inlägg tidigt eller via överlapp skall komma till avslut. Även om jag tror Billborn kommer vilja utveckla ett mer passningsorienterat offensivspel än såhär framgent tycker jag mig ändå känna igen en del av detta under hans sejour i Hammarby. Bollen skulle upp, gärna genom längre boll, men till syvende och sist fasta däruppe på de offensiva spelarna. Det gick inte lika bra mot Norrköping som mot Gais, men det räckte denna gången också.

Passningar till straffområdet

Inträden i boxen följer samma spår som passningarna till sista tredjedel. Förutom Kruses eleganta passning till Skjellerup(pilen från straffområdslinjen rakt fram) är det via inlägg eller inspel via halfspace/korridorsytan som gäller

Ser man till vem som skapade mest xG för vår del i matchen förklaras en hel del av hur vi implementerar anfallsspel där också, fast kanske lite extremt. Ingen av våra tre offensiva mittfältare har en särskilt bra dag sett till avslut. Laurs är glädjande nog högt, men det är ju Gurra och Carlén som sticker ut. Carlén har något skott som är hårt, men xG-värderat ganska lågt. Annars är det via fasta situationer som vi skapar bäst lägen. Alla sätt är bra osv, jag är supernöjd att vi är såpass farliga på hörnor och inläggsfrisparkar som vi är just nu. Men nästa gång vill jag gärna ha någon mer offensiv spelare här också.

Kollar man xT istället finner vi våra offensiva mittfältare högre upp. Både Ramon och Oscar tar mycket fasta situationer och står för de flesta inläggen vi tar. August Erlingmark hamnar också högt här då han slog flera bollar från sin mittbacksposition som hamnade på offensiva spelare centralt, vilket helt klart ökar upp hans värde här. Gurra högt rankad även här, och just passningsfötterna på våra mittbackar är inget att skratta åt, och är definitivt mer kapabla att spela både långt och kort omvartannat.

Eftersom Kolbeinn blev varnad mot Gais och således avstängd mot Norrköping fick David Kruse förtroendet från start igen, vilket gjorde mig nyfiken. Jag försökte hålla ett litet extra öga på honom under matchen för att kunna utröna vad det är man vill att han ska göra, mer eller mindre. Nu är vårat centrala mittfält främst inställda på att vinna duellspel och andrabollar snarare än för speluppbyggnad, så hur gick det för Kruse? Rent statistiskt, lika bra som Carlén, mer eller mindre.

Jag är inte mycket för att jämföra spelare för spelare såhär egentligen, men det är ändå intressant att kika på KPIerna ”Försvarsområde täckt” och ”Offensivt område täckt” för att lite placera vart på planen man helst opererade. Kruse tog ett större ansvar offensivt medans Carlén städade mer framför backlinjen. Något som sticker ut är också att Carlén oftare bröt bollbanan medans Kruse hamnade i fler närkamper. Sen är Carlén mer av ett hot sett till xG denna matchen, mycket pga hans fysik och huvudspel vid hörnor och andra fasta och Kruse mer spelar bollen till farligare lägen sett till xT.

Kruse passningskarta

Något jag tycker Kruse fått lite oförtjänt kritik om är att han skulle ställa sig i passningsskugga ofta, och att han mest passar hemåt och ”safe”-ar. Denna kartan tycker jag visar en annan bild och han passade bara till Gurra(1) och August(2) under ganska få tillfällen. Med detta inte sagt att Kruse på något sätt gjort platsen till sin, men jag tycker hans två senaste insatser i den blåvita tröjan gett en mersmak som saknades i början. Men jag är fortfarande oklar i vart han ska passa in i Billborns framtida spel nästa år. Ser man till passningar till sista tredjedel och straffområdet är det fortfarande försvinnande få(3 st) för att vara jättehotande, men å andra sidan, Carlén hade 2 såna passningar och det är ju inte via vårat centrala mittfält som vi skapar chanser just nu. Nu lär väl Kolbeinn spela nästa match, men jag är ändå väldigt nyfiken på hur Kruse ska passa in här vad det lider.

Tack igen PlaymakerAI för förträfflig data!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

1 week ago

BaraBen.com
Vår assisterande tränare lirade med detta hår och behövde minsann inget hårband, pannband eller annat runt huvudet likt dagens lirare - även om det gick i dubbel hastighet jämfört med dagens frisyrer... ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier