All data i texten kommer från PlaymakerAI och innefattar de senaste fem matcherna

Det är generellt ganska svårt att hitta glädjeämnen med IFK Göteborg anno 2024, och än svårare blev det efter ännu en kollaps på övertid i senaste matchen mot AIK hemma. Hängande huvuden då vi varit i en bättre trend, men så är det. Förhoppningsvis har matcherna mot Gais och Norrköping innan gjort att självförtroendet och självbilden inte åker ner i källaren riktigt lika mycket, speciellt eftersom nästa match(Malmö borta) kommer spela på en hel del känslor hos båda lagen. Nåja.

ETT glädjeämne med året har dock varit sommarens, för mig, okända värvning av Ramon Pascal Lundqvist. Jag hade ingen koll alls på honom så för mig var han ett helt blankt papper, vilket gjorde dykandet ner i data och siffror ännu mer intressant. Dock är ganska mycket likt hur han spelar hos oss som han också gjorde i Sarpsborg, även där under Billborn och Björklund: 10:a eller släpande anfallare. Efter en liten trevande start har han i vakuumet efter Arbnor Mucolli och Thomas Santos(och även Oscar Wendt i förlängningen) tagit tag i den lilla kreativa delen vi haft under hösten. Låt oss kika lite närmare.

Även om Ramons position från början sätts som offensiv mittfältare, eller 10:a i folkmun, är han knappast stationär på den positionen. Just nu lägger han sig ofta uppe med Laurs som ren forward när vi ska starta press, som mer liknar ett 4-4-2 men där han faller ner eller ut till kanterna när vi börjar trilla boll i backlinjen.

Värmekarta över Ramons bollmottagningar.

Ser vi på vart Ramon främst tagit emot bollen de senaste fem matcherna ser vi klara trender i att han söker sig ut på kanterna, främst till höger. Detta är inte överdrivet förvånande då man ofta vill isolera Paulos Abraham ute till vänster för att underlätta hans 1-mot-1-egenskaper, samt att Norlin eller Santos som främst spelat högerytter gärna drar iväg på djupet vilket skapar en bra ficka för Ramon att samla boll i, rent av.

Värmekarta över passningsposition

Det avspeglas också när man kollar på samma värmekarta fast filtrerat på Ramons passningar. Han gillar att möta boll och uppspel från backlinje alternativt när Laurs plockar ner längre bollar. Ramon hovrar ofta ganska nära Laurs just för att kunna samla upp andrabollar eller bollvinster från den långe dansken. Jag vill gärna se Ramon slå mer passningar rakt framför straffområdet snarare än runt det så pass mycket som sker just nu, men det kommer nog med tiden. Man ska också veta att Billborn sagt i intervjuer att han inte kunnat implementera sitt spel fullt ut ännu på grund av rådande tabell-läge och det allmänna självförtroendet, så det ska bli kolossalt intressant att se hur man kommer spela nästa säsong. Förutsatt att vi spelar kvar i allsvenskan, givetvis!

Passningar till offensiv tredjedel – öppet spel

Ser man till antalet passningar till offensiv tredjedel de senaste fem matcherna är det ingenting att höja på ögonbrynen av kanske, men då ska man ha med sig att Ramons jobb mer eller mindre är att befinna sig på offensiv tredjedel när passningen kommer. Vi ser också att passningarna oftast kommer från det ”heta” området på hans värmekartor ovan, så statistiken stämmer så sett. Av dessa 6 passningar på bilden är 4 av dem addresserade mot Paulos Abraham. Vilket ju så klart säger något om något. Har sett tankar på sociala medier som gärna ser Ramon ligga ännu lägre på mittfältet för att fördela mer bollar, men frågan är om det är hans styrka. Just nu ser Ramon ut som en fullt utvecklad Lucas Kåhed, om ni fattar liknelsen. Jag vill gärna att Ramon får mer bollar och mer passningsalternativ att agera centralt snarare än ute på kanten. Kan Billborn göra honom till våran Nahir Besara? Vem vet.

Passningar till straffområde – öppet spel

Passningar in i box befäster Ramons fabless för kanterna. Här ska brasklappen in med info att passningarna här är i öppet spel och inte fasta situationer som hörnor och inläggsfrisparkar. Vilket inte är att förringa, så klart, men jag var mer intresserad av hur det öppna spelet ser ut över, även om fasta såklart också är viktigt. Här söker Ramon Laurs Skjellerup de flesta gångerna, vilket är naturligt. Även här vill jag gärna se mer passningar in i box från mer centrala positioner än kanten, om det inte är uttalat så att löpningar från centrala mittfältare(oftast Kolbeinn) plus ytter på motsatt sida ska stå för närvaron i straffområdet.

Ser man till de fem senaste matcherna är Ramon i klar ensam majestät i mätvärdet ”xT” eller ”Expected Threat”, vilket i korthet innebär att man lägger ett rutnät över hela planen som har ett värde baserat på vart man passar bollen och vart i planen man befinner sig. Generellt sett ju närmare mål du passar bollen, ju högre xT får du. Som stapeldiagramet visar är ingen annan i närheten av Ramon här. Detta värdet innefattar både passningar och driv med boll samt fasta. Ramon har tagit många frisparkar och hörnor, vilket ska tas i beaktning. Men trots det är det anmärkningsvärt högt värde här. När det kommer till att skapa farligheter med boll, är han våran klart farligaste spelare

Kikar vi på xG ligger Ramon högt om än långt efter Laurs. Men Ramon har också en hel del avslut förutom sina passningar som skapar farligheter. Vilket man kan begära, förvisso, men det ska göras också. Tar vi över hela säsongen ser denna tabell annorlunda ut, datan jag tagit gäller endast de senaste fem matcherna då Ramon mer funnit sig tillrätta. Kommer ofta på mig själv med att tänka på hur den här stapeln kan se ut nästa år med Mucolli, Santos och Abraham i laget samtidigt.

Inträden i den gyllene zonen typ runt straffpunkten visar också hur bra fot som sitter på Ramon. I övrigt är det ytterspringarna som står för leveransen in i den ytan via inlägg och hörnor, men Ramon har på senaste tiden tagit så gott som alla fasta situationer när han har spelat. Då ska man ju dock ha med sig att Wendt, Pettersson och Carneil inte spelat så mycket, mot AIK senast tog Carneil en del hörnor, till exempel. Men det finns strängar på Ramons lyra, helt klart, och kan hota på flera sätt.

Det ska bli spännande att följa utvecklingen för Ramon fortsatt under snästa säsong och så klart resterande av denna säsongen. Trots en missad straff och lite halka kring en frispark har han visat att han blir att räkna med, och detta under några av klubbens mörkare månader i en ganska lång tid av just mörker. Med lugn och ro, en rejäl försäsong och mer lekkamrater att dela den kreativa bördan med är jag otroligt spänd på hans framtid i de vackraste av färger. Kör vi!

Categories:

BaraBen-podden
Facebook

2 weeks ago

BaraBen.com
Vår assisterande tränare lirade med detta hår och behövde minsann inget hårband, pannband eller annat runt huvudet likt dagens lirare - även om det gick i dubbel hastighet jämfört med dagens frisyrer... ... See MoreSee Less
View on Facebook
Kategorier