I 70 minuter av matchen känns det som att IFK Göteborg är ett väldigt ängsligt fotbollslag. Känslan är att det finns väldigt få spelare som vill ta ansvar, ta ansvar för att ta laget i offensiv riktning. Man är oerhört statiska och stillastående och man befinner sig väldigt ofta i passningsskugga. Jag såg flera tillfällen när innermittfältarna signalerade att man inte ville ha bollen utan att man istället skulle spela hem till målvakt eller ut på ytterback. Denna stillastående fotboll resulterar gång på gång i att Sirius ganska enkelt kan sätta in en press som leder till att Blåvitts spelare hamnar i tidsnöd och antingen begår ett misstag eller spelar hem till målvakt som slår långt. Som spelare måste man våga ta ansvar, man måste våga ta initiativ och tydligt genom löpningar och kroppsspråk visa att man vill ha boll och då inte göra det isolerat på egen hand utan i kombination med att övriga spelare också tar löpningar, skapar ytor och blir tillgängliga i nästa passningsled.

Redan innan Carlstrand blev inbytt satt jag och funderade över vad det är som Norlin har som gjort att han gång på gång startat som nia efter att Laurs senast klev av med skada. Inför dagens match hade han fem raka halvlekar, som nia, utan ett enda avslut. Jag förmodar att tränarna uppskattar hans hårda jobb, hans frenesi och hans arbete i presspelet. Frågan jag ställde mig då var om han är så mycket bättre på just de bitarna än vad Carlstrand exempelvis är. Har Carlstrand så mycket sämre kondition, snabbhet och arbetskapacitet än vad Norlin har och att det då väger upp för Norlins i övrigt högst mediokra spel som nia? I dag fick vi väl någon sorts indikation på att det kanske inte är fallet… men mer om det i nästa punkt.

Carlstrand kom in idag och visade verkligen framfötterna! Jag tänker inte ge credd till Billborn för att han bytte in spelaren som ganska omgående satte 1-1, snarare är det så att jag ifrågasätter Billborns omdöme kring att inte ha gett Carlstrand fler chanser. Norlin har nu på drygt sex halvlekar som nia inte ett enda avslut medan Carlstrand under sina 20 minuter på plan hade tre avslut varav ett gick i mål. Carlstrand blev också en helt annan uppspelspunkt än vad Norlin har varit och erbjöd något helt annat som nia än vad Norlin gör. Norlin såg dessutom mycket mer bekväm ut när han fick flytta ut på en kant. Jag är inte så naiv att jag tror att Carlstrand är någon sorts frälsare men han är en välskolad nia och om han inte får chansen från start efter dagens prestation är det något som verkligen inte stämmer uppe på Kamratgården.

Apropå nior så har Sulle nu tränat kontinuerligt med laget i drygt tre veckor och har enligt rapporter stundtals gjort det riktigt bra och han har på de tre senaste matcherna inte funnits med på rehablistan. Om han nu får ytterligare en träningsvecka i benen och fortsätter att visa kvalitet på träning blir jag jäkligt besviken om han inte är med i matchtruppen mot Elfsborg. Man kan säga vad man vill om hans misslyckade tid i Blåvitt men i grund och botten är det en jäkligt duktig fotbollsspelare med spetsegenskaper som skulle kunna komma Blåvitt till gagn om man behöver jaga mål i slutskedet av matcherna. Ge honom chansen nu för fan, låt det bära eller brista.

Ramon Pascal Lundqvist visar stundtals upp att han är en riktigt duktig fotbollsspelare, att han har en härlig teknik och en bra blick för spelet. Jag tror att om Blåvitt kommer igång på ett bättre vis med sitt spel och om man börjar involvera Ramon mer i spelet, hittar honom på fötterna mellan motståndarnas backlinje och mittfält då kan han explodera i den Blåvita tröjan. Som det ser ut nu dock är väl risken tyvärr stor att han faller in i Blåvittsyndromet och likt de flesta andra inte når upp till sin rätta potential.

Gurra har gjort oerhört mycket för IFK Göteborg och har tidigare varit vår, i särklass, bästa mittback men på senare tid har även han gått ner sig. Han blir långsammare för varje dag som går och ser mindre och mindre bekväm ut med bollen för varje match han spelar. Nu har Blåvitt värvat hem Erlingmark för att han ska konkurrera på mittbacksplatsen, han är en prestigevärvning och en spelare som man ska kunna luta sig mot under flera säsonger framöver. Jag tycker det börjar bli dags att rycka Gurra-plåstret och låta Agge spela ihop sig med Bager.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier