Det är ju röva när det är så nära att vi tar tre OVÄNTADE poäng på hemska Tele2 ännu en gång och kan gå ifrån den här säsongen med maximala sex poäng därifrån och tuppa oss. Men 4 poäng är inte fy skam heller, men som sagt, det är en minut ifrån att vi kniper en livsviktig trea, men ännu en gång släpper vi till ett sent mål. Finns otaliga twittrare och poddare och annat som tar upp saker som mjukglasspsyke och sånt, så kommer hålla det till ett minimum här.

Vi börjar matchen med att stå relativt lågt och inte låta Djurgården löpa in bakom med sina kvicka ytterspelare. Det är i alla fall tanken. Djurgården, stukade och haltande efter tätt matchande och skavanker, förmådde dock inte hålla högt tempo särskilt länge utan vi kunde utan större fara på taket rida ut den första 15-minuterspressen. Djurgårdens nya ytterbackar Adam Ståhl(höger) och Viktor Bergh(vänster) var där vi valde att lägga initial press, vilket syns på kartan nedan. Ståhl kom oftare med i offensiven och tvingade Anders Trondsen och Oscar Pettersson att jobba mer bakåt än Sebastian Ohlsson och Thomas Santos behövde göra till höger.

Kartan visar var på planen vi hade flest antal lyckade press-aktioner. Alltså där vi vann boll i press, helt enkelt. Klart mer bett till höger. data: PlaymakerAI

Framför allt hade Thomas Santos ett rejält övertag på Viktor Bergh och gav nyförvärvet från Värnamo en rejäl match i matchen därute. Tillsammans med Sebastian Ohlsson och nya tillskottet David Kruse var det främst högerkanten som gällde när vi valde att spela bollen till offensiv tredjedel.

Helt klart har man i analyser identifierat var DIF är som starkast(centralt) och var mest kan såra dem(ytterzon). Detta är inget nytt fenomen utan det är mest såhär det har sett ut både under Jens Askou och Stefan Billborns regim. Vill dock hävda att vi haft lite fler pass centralt in på offensiv planhalva när vi haft Laurs Skjellerup tillgänglig. Nåja. Gustav Svensson(10) och Kolbeinn Thordarson(5) var de spelare som mest slog bollen in i offensiv zon, och Thomas Santos(5) och Sebastian Ohlsson(4) var de två spelare som tog emot flest bollar där. Klart överhäng till höger, som sagt, vilket blir lite mer spännande när vi kikar på annan data.

Redan när vi kollar på passningar in i straffområdet märker man av skillnaden: Det är fler inspel och inlägg från vänster. Oscar Pettersson har flest inlägg/inspel med 3 sedan med Arbnor Mucolli, Thomas Santos och Emil Salomonsson med två vardera. Så ganska spritt förvisso, men ändå överhäng vänsterkant här. Räknar man med både lyckade och misslyckade passningar till straffområdet blir det 9 försök för OP, 6 st för Emil och då ska man räkna med att Emil bara spelade 45 min. Dock en brasklapp att han också tog hörnorna från vänster. En brasklapp är också att OP tog någon inläggsfrispark, men även om man bortser från fasta och bara räknar öppet spel är den forna BP-yttern den som främst skickar in bollen i boxen den här matchen. Något som också syns när vi kikar på data såsom xT och xA.

OP här i klar majestät sett till Expected Threat, eller xT. Med xT menar man mer eller mindre förmågan att spela in bollen närmare mål, antingen med passningar med med bollstransport. OP är väldigt rak i sitt spel, trampar sällan på bollen i onödan utan slår in bollen när det finns läge och skjuter när det finns läge. Tycker personligen han får lite för mycket skit i sociala medier för att han ”visar för lite” och det kanske han gör, men datan här visar att han ändå slog in bollen på farliga ytor mest konsekvent i laget över 90 minuter igår. Gurra Svensson som tvåa är nästan än mer häpnadsväckande, men Gurra var i det tysta den där spelskickliga mittbacken som vi saknat, och matade bollar till Santos-Ohlsson som mer med driv kunde uppa sin xT.

Kikar vi på Expected Assists eller xA, finns även här Oscar Pettersson i topp, vilket inte är så konstigt, är man i topp vad gäller xT brukar man hamna där i xA också, men lite mer oväntat att hitta Norlin så pass högt. Norlin förde en ganska anonym tillvaro igår med ganska få bolltouch(13-14 st) men lyckas ändå skapa lite. Inte för att xA-värdena är jättehöga, men ändå.

Just Oscar Pettersson är en spelare jag tror är i större behov av en större närvaro i boxen. Både Laurs och Norlin jobbar oftast förtjänstfullt, men faller till korta när det gäller att vara och hugga i boxen när det brinner. Om den här eviga nian någon gång kommer in och faktiskt är på plats i straffområdet när inläggen kommer…ja, då kan det bli åka av i höst! Nu är ju Paulos Abraham och Thomas Santos ganska så självskrivna vad gäller ytterpositionerna, men OPs inläggsfot är att räkna med!

Ser man till våra passningsnätverk och generella positioner igår märks också att ytterbackarna tog emot boll ganska högt upp, trots att vi var på bortaplan mot stora starka DIF. Kruse, som gjorde en bra debut och var inblandad i vårat ledningsmål, hamnade dock i skuggan av sin centralkollega Kolbeinn som var svinbra igår. 55 passningar(flest efter Gurra) och ständigt spelbar samtidigt som han smällde på i närkampsspelet och visade prov både på skottvilja och känsliga fötter blandat med sin, numera, ganska bra nivå av shit-housery. Kolbeinn har verkligen växt en nivå efter att Malick lämnade sitt tomrum efter sig.

När det gäller Kruse och Karlström lär vi få anledning att återkomma till dessa under kommande matcher, Karlström såg säker och rejäl ut, trots bara nån träning eller två med laget innan skarpt läge. Kruse var bolltrygg och smart, men också ganska blyg i motsvarighet till Kolbeinn, som sagt. Ska bli spännande att följa under hösten.

De två stora frågetecknen ser vi högst upp i kartan: Arbnor Mucolli och Gustaf Norlin. Norlin inte så mycket frågetecken kring i sig, han gör vad han kan med det han har. Det pratas till förbannelse om en ny nia till IFK, och jag tar för givet att det kommer någon in dagarna. Mucolli är en större gåta just nu. Han ser ut som en spelare som letar efter sin roll, helt klart. Bra med boll, men trampar fortsatt lite för länge på den ibland och verkar inte riktigt hitta en naturlig position som 10:a eller forwardspartner till Norlin. Finns oerhört sparkapital där, förvisso. Tänk bara om skottet han fick på på hörnan i första halvlek hade gått in… Nåja, kan Billborn/Björklund få igång Mucolli på riktigt tror jag många dominobrickor faller och axlar som sänks. Kanske redan på lördag?

Allt för mig denna gången, stort tack till PlaymakerAI som fortsatt sprutar ut sig suverän data förr oss statistiknördar.

Categories:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier