Målvakter

Roll och Ansvar: Målvakter är sista försvarslinjen och ansvarar för att stoppa motståndarnas målchanser. De behöver ha en mängd olika taktiska egenskaper som tex, reaktionsförmåga, bra kommunikation med försvararna och spelförståelse.

Genom att träna målvakter i samma spelsystem från ung ålder, lär de sig att förstå och förutse lagets defensiva mönster. Detta gör att de kan positionera sig bättre och kommunicera effektivt med sina försvarare. En målvakt är inte bara målvakt i den moderna fotbollen.

Försvarare

Roll och Ansvar: Försvarare skyddar målet från motståndarnas attacker. De behöver vara starka i en-mot-en-situationer, bra på att läsa spelet och skickliga i att starta anfall från backlinjen.

Försvarare som tränas i samma system lär sig att arbeta som en enhet, vilket förbättrar samarbete och positionsspel. De blir också bättre på att förstå när och hur de ska delta i offensiva spelmoment. Att spelare dessutom kan ha olika egenskaper i försvaret är att föredra. Det hänger återigen på vilken typ av fotboll man vill spela. En ytterback kan ha andra taktiska egenskaper än en mittback.

Mittfältare

Roll och Ansvar: Mittfältare är lagets motor och ansvarar för att länka samman försvar och anfall. De behöver vara tekniskt skickliga, ha bra spelförståelse och vara uthålliga.

Mittfältare som tränas i ett enhetligt spelsystem får djup förståelse för lagets spelstil och taktik. Detta gör att de kan fatta snabba och effektiva beslut på planen, samt anpassa sig till olika matchscenarier. Här skiljer sig rollern och de tekniska egenskaperna åter igen.

De taktiska uppgifterna varierar beroende på vilken roll en mittfältare har i försvarsspelet, anfallsspelet men också de egna individuella egenskaperna skiljer sig åt.

Anfallare

Roll och Ansvar: Anfallare är ansvariga för att göra mål och skapa målchanser. De behöver vara snabba, ha bra avslutningsförmåga och kunna läsa försvararnas rörelser.

Anfallare som tränas i samma system lär sig att förstå och utnyttja lagets offensiva mönster. Detta gör att de kan positionera sig bättre för att ta emot passningar och skapa målchanser.

Fördelar med enhetlig utveckling

  1. Taktisk Förståelse: Spelare utvecklar en djupare förståelse för lagets taktik och spelstil, vilket gör att de kan anpassa sig snabbare när de flyttas upp till högre nivåer.
  2. Teknisk Skicklighet: Genom att träna i samma system, förbättras spelarnas tekniska färdigheter på ett sätt som är specifikt anpassat till lagets behov.
  3. Mentalt Förberedda: Spelare blir mentalt förberedda på de krav som ställs på dem i representationslaget, vilket minskar steget mellan ungdoms- och seniorfotboll.
  4. Tekniska egenskaper: Spelarna beroende på spelsystem har olika tekniska egenskaper. Då är det viktigt att man har en tydlig rödtråd i hur man vill spela fotboll och har rätt spelare i truppen och tar in rätt spelare med rätt tekniska egenskaper.

Slutsats

Att ha en rödtråd i spelsystemet från akademilagen upp till representationslaget är avgörande för att utveckla rätt spelartyper och ge spelarna de bästa förutsättningarna för att lyckas. Genom att investera i en enhetlig utvecklingsstrategi, kan klubben säkerställa att varje spelare är väl förberedd för att bidra till lagets framgång. En försvarsspelare kan ha olika roller beroende på spelsystem. Då är det viktigt att man t.ex inte bara plockar in försvarare för att man saknar en ytterback/ mittback. Det är extremt viktigt att man då har en tydlig idé hur man vill spela. Det är inte bara att plocka in en spelare för att spelaren är bra. Spelaren kanske inte passa för det spelsystem man spelar.

Man får inte glömma bort spelare som man lånar ut till annan förening. Det är kanske ännu viktigare att en spelare som lånas ut, lånas ut till ett annat lag som har samma eller väldigt lika spelsystem, så att spelaren inte bara lånas ut för att få speltid. Utan lånas ut för att få erfarenhet och kan återvända.

Categories:

Tags:

BaraBen-podden
Facebook
Kategorier